ONGI ETORRI! Blog honetan elikadurarekin lotura duten zenbait aspekturen inguruan informazioa aurkitzeko aukera izango duzu. Azken batean, izaki bizidunon egunerokotasunean nutrizioa bizi funtzio garrantzitsu bat da eta horretan elikadura sartzen da. Horregatik, bi kontzeptu horien arteko ezberdintasunak zeintzuk diren azaltzeaz aparte, elikadurak kirolarekin edota emozioekin duen lotura zein den azaltzen da. Gainera, osasuntsu egoteko gomendioak aipatzen dira, elikadurarekin zerikusia duten gaixotasunak, … beste arlo batzuen artean. Hori dela eta, animatu eta gozatu bertan agertzen den informazioarekin!

2013(e)ko azaroaren 6(a), asteazkena

ELIKADURA OREKATU BATERAKO GOMENDIOAK


    Gaur elikadura zaintzeko zenbait gomendio emango ditut. Baina, lehenik eta behin, elikadura orekatuaren kontzeptuaren azalpena emango dizuet.

     Elikadura orekatua, elikagai guztien arteko nahaste orekatu bat eginez lortzen da.   Behin hau azalduta elikadura orekatu bat izateko 9 gomendio emango dizkizuet:



    Amaitzeko,elikagai guztiak ahoan daudela ondo murtxikatu behar direla esan beharra dago. Bertan liseriketa prozesua hasten da eta hartataik gauzak ondo egitea funtsezkoa da listuarekin ahora eramandako jakiak ondo nahastu daitezen.


    Idatzitakoarekin lotura duen artikulu baten helbidea idazten dizuet, helduen elikadura orekatua, bertan informazio gehiago dagoelako.






2013(e)ko azaroaren 4(a), astelehena

ELIKAGAI MOTAK eta JATORRIA


    Elikagai motak mantenugai funtzioaren arabera banatzen dira. Horrela 3 talde handi bereizten dira: 


  • ERREGULATZAILEA: organismoaren funtzionamendu egokirako  --> Bitaminak, Gatz mineralak eta ura.
  • ENERGETIKOA: energia emateko --> Karbohidratoak eta koipeak
  • ERAIKITZAILEA: zelula berriak sortzeko --> Proteinak
    Ez da ahaztu behar denetarik jan behar dugula baina ez guztiak maiztasun berdinarekin. Gainera, proportzioz jatea ezinbestekoa da dieta orekatu bat izateko. 

    Esan beharra dago, elikagai batzuk jatorri ezberdinekoak izan daitezkeela hala nola: 

  • Landareetatik: lurretik jasotzen ditugu, adibidez: barazkiak, frutak, frutu lehorrak... 
  • Animalietatik: animaliengandik jasotzen direnak, adibidez: okela, arrautza, arraina, ...