ONGI ETORRI! Blog honetan elikadurarekin lotura duten zenbait aspekturen inguruan informazioa aurkitzeko aukera izango duzu. Azken batean, izaki bizidunon egunerokotasunean nutrizioa bizi funtzio garrantzitsu bat da eta horretan elikadura sartzen da. Horregatik, bi kontzeptu horien arteko ezberdintasunak zeintzuk diren azaltzeaz aparte, elikadurak kirolarekin edota emozioekin duen lotura zein den azaltzen da. Gainera, osasuntsu egoteko gomendioak aipatzen dira, elikadurarekin zerikusia duten gaixotasunak, … beste arlo batzuen artean. Hori dela eta, animatu eta gozatu bertan agertzen den informazioarekin!

2013(e)ko azaroaren 4(a), astelehena

ELIKAGAI MOTAK eta JATORRIA


    Elikagai motak mantenugai funtzioaren arabera banatzen dira. Horrela 3 talde handi bereizten dira: 


  • ERREGULATZAILEA: organismoaren funtzionamendu egokirako  --> Bitaminak, Gatz mineralak eta ura.
  • ENERGETIKOA: energia emateko --> Karbohidratoak eta koipeak
  • ERAIKITZAILEA: zelula berriak sortzeko --> Proteinak
    Ez da ahaztu behar denetarik jan behar dugula baina ez guztiak maiztasun berdinarekin. Gainera, proportzioz jatea ezinbestekoa da dieta orekatu bat izateko. 

    Esan beharra dago, elikagai batzuk jatorri ezberdinekoak izan daitezkeela hala nola: 

  • Landareetatik: lurretik jasotzen ditugu, adibidez: barazkiak, frutak, frutu lehorrak... 
  • Animalietatik: animaliengandik jasotzen direnak, adibidez: okela, arrautza, arraina, ... 





iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina